Pankreas Hastalıkları
Pankreas sindirime yardımcı enzimler ve insülin gibi hayati hormonlar salgılayan çok önemli bir organdır. Hastalıkları yaşamı tehdit eder. Pankreastan kaynaklanan ağrılı durumlar pankreas iltihabı ve pankreas kanseridir.
Pankreasın iltihabi değişikliklerine (pankreatit) bağlı olarak ani ve sürekli ağrılar ortaya çıkar. Safra kesesinde taş bulunması, aşırı şişmanlık, aşırı alkol gibi nedenlere bağlı olarak pankreas iltihabı gelişebilir. Göbek üzerinde ve göbek çevresinde çok şiddetli ve sürekli bir ağrı vardır. Vakaların yarısında ağrı bele, sırta ve kasıklara vurur. Hasta sırtüstü yatamaz, oturur halde durur. Ani başlayan vakalarda ateş, nabızda hızlanma vardır. Ağrı zaman zaman hecmeler halinde seyrederek kronikleşebilir. Belde kuşak tarzında ağrı pankreatitin temel özelliklerindendir.
Pankreas bezi kanserlerinde de aynı biçimde ağrı ortaya çıkar. Pankreas bezi iltihabından farkı, ağrının süreklilik taşıması ve sarılığın gittikçe artmasıdır. Ağrının yanı sıra hızla artan, kilo kaybı, iştahsızlık gibi bulgular vardır.
Pankreastan kaynaklanan ağrılar çok şiddetlidir ve bu ağrıların dindirilmesi kolay değildir. Tedavide opioid türü çok güçlü ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Birçok hastada bu ilaçların ağızdan alınması yeterli olmaz. Özellikle pankreas kanserine yakalanan hastalarda karında aort damarının önünde yer alan ve çölyak gangliyon adı verilen bir sinir yumağının iletisinin kesilmesine dayanan girişimsel bir yöntemle ağrı dindirilebilir. Bu işlem pankreas kanserinin erken dönemde uygulanması halinde çok iyi sonuç verir ve ağrı belirgin olarak geriler. Daha ilerlemiş kanser hastalarında ise omuriliğe yerleştirilen morfin pompaları takılarak ağrı dindirilir.