c. Kaburga ile ilgili interkostal sinir bloğu
Kaburga metastazlarında uygulanan interkostal sinir bloğu
1. İnterkostal sinir bloğu nedir, amacı nedir, nasıl etki eder?
Kaburgalara giden sinire interkostal sinir adı verilir. Kaburga kırıklarında veya kanserin kaburgalara yayılması durumunda dayanılmaz ağrılar ortaya çıkar. Özellikle hasta nefes alıp verirken şiddetli ağrıdan yakınır. Kaburganın hemen arkasında kaburganın sinirleri bulunur. Bu durumda aynı diş sinirlerinin tahrip edilmesi gibi kaburga sinirleri geçici süre ile bloke edilebilir. Böylelikle hastanın kırık ya da kanser ağrısını duymaması mümkün olur.
İnterkostal sinirler
2.İnterkostal sinir bloğu öncesi ne gibi hazırlıklar gerekir?
İnterkostal sinir bloğu öncesinde diğer Girişimsel yöntemlerde olduğu kadar fazla bir hazırlığa gerek yoktur. Ancak yine de
- İnterkostal sinir bloğundan önce hekiminizden yöntemi size ayrıntılı olarak açıklamasını isteyin. Hekiminiz sizden yasalar gereği yazılı onam isteyecektir.
- Hekiminizi diğer tüm rahatsızlıklarınız, kullandığınız ilaçlar, varsa allerjiye neden olan etkenler ve ilaçlar konusunda bilgilendirin. E vitamini, glukozamin, sarımsak, gingeng gibi bitkisel ilaçlar da kanamaya yol açabilir.
- Aspirin dışındaki tüm kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi gerektiğinden ilgili doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
3.İnterkostal sinir bloğu nasıl uygulanır, ne kadar sürer?
İnterkostal sinir bloğu ameliyathane ortamında, lokal anestezi altında uygulanır. Bu sırada kan basıncı, kalp atışları ve solunum bir anesteziyolog tarafından sürekli olarak takip edilir. Hasta yüzüstü yatırılıp bölge steril hale getirilip, gerekli hazırlıklar tamamlanır.
Hastanın ağrı duymaması için sedasyon adı verilen yüzeyel anestezi uygulanır. Böylelikle hastanın hem ağrı duymaması, hem de müdahaleyi hatırlamaması sağlanır.
Girişimin uygulanacağı kaburga görüntüleme altında saptanır. Kaburganın hemen altından o kaburganın sinirleri geçer. Görüntüleme altında iğne kaburganın kenarına yönlendirilir. Kaburgaya temas sağlanır. Temas sağlanır sağlanmaz hafif geri çekilerek kaburganın altına doğru 1-2 mm ilerletilir. Boyalı madde verilerek kaburga sinirinin yeri doğrulanır. Daha sonra lokal anestezik ve steroid solüsyonu veya fenol gibi tahrib edici ilaç kaburga sinirine verilir.
Uygulama 5-10 dakika içerisinde tamamlanır.
4.Interkostal sinir bloğu ağrılı mıdır?
İnterkostal sinir bloğu sedasyon altında uygulanırsa ağrılı olmaz. Aksi taktirde uygulama sırasında hasta ağrı hissedebilir. Ancak bu ağrı çok kısa sürelidir.
5.Interkostal sinir bloğundan neler beklemeliyim?
İnterkostal sinir bloğu doğru uygulandığı taktirde çok başarılıdır. Çoğu kez bir kez uygulanması yeterli olur. Kırığın iyileşme sürecinde sinir yeniden yerine gelir.
6.Interkostal sinir bloğundan sonra işe ne zaman başlayabilirim?
İnterkostal sinir bloğundan sonra hasta hemen işe başlayabilir.
7.Risk ve yan etkileri nelerdir?
İnterkostal sinir bloğu uygularken çok dikkat edilmelidir. Aksi taktirde iğne fazla ilerletildiği taktirde akciğere yönlenebilir ve pnömotoraks dediğimiz, akciğerin havalanmasının bozulduğu durum ortaya çıkar. Bu nedenle bu konuda uzmanlaşmış kişiler tarafından uygulanması gerekir.
8.İnterkostal sinir bloğu kimlere uygulanmaz?
Kırık ya da metastaz olan kaburgaların çevresinde cilt veya ciltaltında enfeksiyon varsa uygulanmaması gerekir.
Mide, karaciğer ve pankreas kanserlerinde uygulanan nörolitik bloklar
Üst batın bölgesinde bulunan mide, karaciğer, pankreas ve barsak kanserlerinde erken dönemden başlayarak çok şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir. Bu durumda Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından belirlenen merdiven sistemine göre ilaçlarla başlayıp ilaçlar yetmeyene kadar devam etmek yerine daha erken dönemle nörolitik sinir blokları uygulanmalıdır. Bunun temel nedeni batın içindeki anatominin aşırı bozullmasına izin vermeden gerekli Girişimsel yöntemlerin daha az riskli bir biçimde uygulanabilmesidir.
Üst batın kanserlerinde uygulanan nörolitik sinir blokları;
-
-
- Çölyak Pleksus bloğu
- Splanknik sinir bloğu
-