Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.




e. Hıçkırık Tedavisi Frenik Sinir Bloğu

Hıçkırık Tedavisi (Frenik Sinir Bloğu)

1. Hıçkırık nedir, nasıl meydana gelir?

Hıçkırık, karın ve göğüs kafesini ayıran diyafram adı verilen kasın istemsiz olarak aşırı çalışması sonucu meydana gelir. Genellikle kısa süreli ve geçicidir. Ancak, diyafram kasının hareketini sağlayan siniri etkileyen bazı durumlarda (tümör?) sürekli bir hıçkırık meydana gelebilir.

2. Nasıl tedavi edilir?

Diyafram zarının siniri (Frenik sinir) boyun bölgesinden geçerek diyaframa ulaşır. İşte bu geçiş bölgesinde sinir bloke edilebilir.

3. Frenik sinir bloğu nasıl uygulanır.

ekran görüntüsü içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Frenik sinirin anatomisi

metin, adam, insan, deri, cilt, et içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Frenik sinirin bloğu

Hastaya damar yolu açıldıktan sonra ameliyathane koşullarına alınır ve nabız, tansiyon, kan oksijen düzeyi ve solunum ölçümleri alınır. Bu değerler işlem boyunca sürekli olarak takip edilir. Hasta sırtüstü yatar ve damar yolundan sakinleştirici ilaçlar uygulanır. Antiseptik solüsyonlarla bölge temizlenip örtülür. Daha sonra iğnenin boyundaki giriş yeri tespit edilir ve görüntüleme cihazı aracılığıyla doğrulanır. Giriş yeri lokal anestezikle uyuşturulduktan sonra boyalı madde verilerek görüntüleme cihazı altında tekrar doğrulanır ve lokal anestezikle steroid karışımı injekte edilerek blok gerçekleştirilir. Bazı kanserli hastalarda siniri kalıcı olarak devre dışı bırakıcı ilaçlar gerekebilir.

4. İşlem sonrası neler olabilir?

İşlemden hemen sonra ağrı ve diğer şikayetlerde azalma olması işlemin başarılı olduğunun göstergesidir.

5. Frenik sinir bloğunun amacı nedir?

Bloğun amacı diyaframın sürekli kasılmasını önleyerek hıçkırığı tedavi etmektir.

6.İşlem ne kadar sürer?

İşlem 15-20 dakika sürer ve ameliyathane koşullarında uygulanır.

7. İşlem ağrılı mıdır?

İşlem sırasında hem iğne giriş yeri uyuşturulur, hem de damar yoluyla sakinleştirici ilaçlar verilir. Dolayısıyla ağrı hissetmezsiniz.

8. İşlemden sonra ne yapmalıyım?

İşlemden sonra 1-2 gün istirahat önerilir. Ev içinde sizi yormayacak aktivitelerde bulabilirsiniz. Bu süre içinde işe gitmemeniz tercih edilir.

9. İşlemden sonraki gün işe başlayabilir miyim?

Genellikle işlemden sonraki gün işe başlanabilir. Ancak ağrı ya da şişlik varsa 1-2 gün daha istirahat önerilir.

10. İşlemin etkisi ne kadar sürer, kaç injeksiyon gerekir?

Kanserli hastalarda kullanılan ilaçlarla sürekli etkinlik sağlanır. Zaten amaç da budur.

11. Blok bana faydalı olur mu?

Hangi hastada nasıl sonuç vereceği önceden tahmin edilemez. Erken dönemde başvuran hastalarda etkinliği daha yüksekken, semptomların başlangıcından  6 ay ve daha fazla zaman geçmiş olan hastalarda daha düşük başarı oranı görülür.

12. Riskleri ve yan etkileri nelerdir?

İşlem son derece güvenilir olmakla birlikte diğer tüm girişimlerde görülebilecek olan riskler, yan etkiler ve olası komplikasyonlar nadiren Frenik sinir bloğunda da görülebilir. En sık görülen yan etki girişim bölgesinde ağrıdır ve geçicidir. Diğer riskler; kanama, enfeksiyon, çevredeki damarlara ya da organlara enjeksiyon uygulanması, epidural ya da spinal enjeksiyon, kolda geçici his kaybıdır. Bu yan etkiler son derece nadirdir.

13. Frenik sinir bloğu kimlere uygulanmaz?

İşlem sırasında kullanılan ilaçlara karşı bir alerjisi olanlara, Coumadin, Plavix gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullananlara, girişim yapılacak bölgede ya da vücudunun herhangi bir yerinde aktif enfeksiyon olan hastalarda uygulanmaz.