a.Donuk omuzla ilgili girişimler
Donuk Omuz Nedir?
Omuz eklemi üç kemiğin; köprücük kemiği, kürek kemiği ve humerusun çevresindeki kaslar, bağlar ve kirişlerden oluşan bir eklemdir. Bunların yanısıra hareketli parçalar arasında sürtünmeyi önlemek üzere bursa adı verilen sıvı dolu kesecikler vardır.
Omuzun çevresindeki bu dokularda ağırlık kaldırma, zorlanma veya kaza sonucu hassasiyet ve ağrı başlar. Bunun sonucu olarak omuz eklemi kısıtlanmaya başlar. Kolun kaldırılması durumunda ağrı artar. Hasta bu nedenle daha da kısıtlar ve bir kısır döngü gelişir. Bunun sonucu olarak “donuk omuz” dediğimiz durum ortaya çıkar.
Omuz ekleminin anatomisi
- Donuk omuzun tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?
Donuk omuzun tedavisinde fizik tedavi ve özellikle fizyoterapiden yararlanılır. Fizyoterapist kısıtlanmış olan omuzu egsersizleri ile açmaya çalışır. Omuz egsersizleri ağrılı olur. Egzersiz sırasında, fizyoterapist omuzu kaldırıp indirirken hasta direnç gösterir. Bu da ağrıların daha da artmasına ve fizyoterapi seanslarının uzamasına neden olur.Fizyoterapi seanslarının ağrısız olarak ve daha kısa sürmesi için Girişimsel yöntemlerden faydalanılır.
Bu amaçla üçlü omuz bloğu uygulanır.
- Üçlü Omuz Bloğu Nedir, Nasıl uygulanır, Nasıl Etki Eder?
Üçlü omuz bloğu, omuz ekleminin çevresinde bulunan yumuşak dokulara ağrıyı ileten sinirlerin etkisiz hale getirildiği bir yöntemdir.
- Ameliyathane koşullarında uygulanır. Hasta sırtüstü yatırılır. Damar yolu açılır, tansiyon, nabız, kan oksijen düzeyi, solunum sayısı ve derinliği bir anesteziyolog tarafından ölçülmeye başlanır ve kısa süreli unutkanlık sağlayan sakinleştirici ilaçlar verilir.
- Omuz eklemi görüntülenir ve eklemin 3 bölgesine lokal anestezik ve hiyaluronidaz karışımı enjekte edilir. İnflamasyonun ve kısıtlılığın daha fazla olduğu hastalarda bir miktar depo etkili kortizon eklenmesi tedavinin etkinliğini arttırır.
- Hiyaluronidaz eklemin kayganlaşmasını ve çevresindeki ödemin dağılmasını sağlarken lokal anestezik eklem ve çevresindeki yumuşak dokulardan kaynaklanan ağrının iletilmesini sağlayan sinirleri geçici olarak devre dışı bırakır. İşlemin hemen ardından hasta yatağına alınır ve fizyoterapiye başlanır. Blok sayesinde hastanın ağrı nedeniyle fizyoterapiye direnç geliştirmesi önlenmiş olur ve böylece seans sayısı azalır.
Üçlü omuz bloğu
- Üçlü omuz bloğu öncesi ne gibi hazırlıklar gerekir?
- Omuz bloğu uygulamasından önce hekiminizden yöntemi size ayrıntılı olarak açıklamasını isteyin. Hekiminiz sizden yasalar gereği yazılı onam isteyecektir.
- Hekiminizi diğer tüm rahatsızlıklarınız, kullandığınız ilaçlar, varsa allerjiye neden olan etkenler ve ilaçlar konusunda bilgilendirin. E vitamini, glukozamin, sarımsak, gingeng gibi bitkisel ilaçlar da kanamaya yol açabilir.
- Aspirin dışındaki tüm kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi gerektiğinden ilgili doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
- Müdahaleye giderken daha önce yapılmış tüm tetkiklerinizi, MR, bilgisayarlı tomografi, laboratuar bulgularını yanınızda götürün.
- Rahat kıyafetler giyin ve saat, yüzük ve diğer mücevherlerinizi evinizde bırakın.
- İşlemden önce en az 4 saat önceden su ve gıda alımı kesilmelidir. Ancak diğer sistemik hastalıklar nedeniyle alınması gerekli olan ilaçlar az bir miktar suyla alınabilir.
- İşlem sırasında sedasyon adı verilen yüzeyel anestezi işlemi uygulanacağından yalnız eve dönüşe izin verilmez. Bir refakat ile birlikte gelinmelidir.
- İşlem ne kadar sürer?
- İşlemin ameliyathane koşullarında yapılan omuz eklemine injeksiyonu içeren kısmı, hastanın hazırlanması, işlemin uygulanması ve hastanın uyuyup uyanması toplam 20-30 dakikalık bir süreçtir. Hemen ardından fizyoterapi seansı başlar. Genellikle her biri 45-50 dakikadan oluşan ortalama 5 seansta tedavi tamamlanmaktadır.
- Omuz bloğu ağrılı mıdır?
Girişim sırasında hastaya hem lokal anestezik injeksiyonu hem de sedasyon uygulanır. Yani hem girişim bölgesi uyuşturulur, hem de yüzeysel bir uyku durumu sağlanır. Girişim sonlanır sonlanmaz hasta kendine gelir. Bu nedenle ağrılı değildir.
- Omuz bloğundan neler beklemeliyim?
Tedavi yukarıda belirtildiği gibi iki aşamalı olarak uygulanır. Birinci aşamada 3 lü omuz bloğu uygulanır, ikinci aşamada ise fizyoterapi seanslarına başlanır. Başarı oranı % 80-90 kadardır. İşe yaradığı takdirde ortalama 5 seanslık fizyoterapinin ardından omuz eklemi normale döner. Ancak tedavi bitiminde hasta fizyoterapistin öğrettiği egzersizlere devam etmelidir
- Üçlü omuz bloğu kaç kez uygulanabilir?
Genellikle tek seferde tedavi tamamlanır. Nadiren ihtiyaç duyulan hastalarda tedavi bir ay içerisinde iki kez tekrarlanabilir.
- Omuz bloğundan ne kadar zaman sonra işe başlayabilirim?
Girişimden bir gün sonra hasta işe başlayabilir.
- Ne gibi bir yarar görürüm?
Girişim uygulamaya karar verilen hastaların omuz eklemindeki ağrı ve kısıtlılığın ileri düzeyde olduğu ve fizyoterapiye yanıt vermediği unutulmamalıdır. İşlemden sonra fizyoterapi seanlarının sayısı önemli ölçüde azalmaktadır.
- Risk ve yan etkileri nelerdir?
Her girişim sırasında infeksiyon riski vardır. Ancak bu risk çok azdır. Bu girişim sonrasında sinirlerde herhangi bir uyuşukluk ya da kolda kuvvet kaybı meydana gelmez. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda kanamaya eğilim olabilir. Bu ilaçlar işlemden önce kesilmelidir. Bu nedenle herhangi başka bir rahatsızlık nedeniyle kullandığınız tüm ilaçları hekiminize bildirmelisiniz.
- Üçlü omuz bloğu kimlere uygulanmaz ?
Vücudun herhangi bir bölgesinde infeksiyon olanlarda, kanama bozukluğu bulunan hastalarda uygulanmaz.