Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.




Kimlerin Boyun Egsersizine İhtiyacı Vardır ?

Çoğu insan yaşamının bazı dönemlerinde boyun rahatsızlığı ya da ağrısı çeker. Boyun problemleri sıklıkla önemsenmese de sırt problemleri gibi daha çok dikkat gösterilmesi gerekir. Şimdi boyun egzersizi için zaman ayırın ve zaman harcayarak ileride rahatsızlıktan, ağrıdan ve belki de cerrahiden kurtulun.

Boynunuz İnceldiği Zaman

Boyun problemleriniz bir kaza sonrası aniden çıkabilir. Ya da gerilim, uykusuzluk ve iş alışkanlıklarına bağlı yavaşça ve tedrici olarak gelişebilir. İyi haber ağrılı bir boyunla yaşamak zorunda olmadığınızdır. Boyun egzersizleri omuzlarınızdaki, sırtınızdaki ya da çenenizdeki basınç ve gerilim hislerinde kurtulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca baş ağrısını ya da kol ve parmaklarınızdaki ağrı ve karıncalanmayı da geçirebilir. Egzersiz sıklıkla boyun sağlığını yeniden düzeltir ve sağlıklı bir boyunda rahatsızlık hissi ve ağrı olmaz.

Boyun Egzersizi Programı

Kaslarınız güçlü değilse ve esnekse boynunuz incinebilir. Ayrıca kötü duruş nedeniyle boynumuzu hatalı bir şekilde tutarız. Egzersiz programı duruşu düzelterek, hareket alanını artırarak ve boynu destekleyen kasları güçlendirerek boyun incinmesini azaltmaya yardım eder. Boynunuzu sağlıklı ve dengeli duruma getirmek yalnızca haftada 3-5 kez 15 dakikanızı alır.

Normal hareket derecesi

Esnek kas ve eklemler boynunuzu üç ana yöne doğru hareket ettirmenizi sağlar. Her bir yöne hareketin kendine has hareket derecesi normalde mümkün olabilen miktar vardır.

Boyun egsersizlerinden yararlanma

Egzersizler gevşemenize yardımcı olur. Bunlar  duruşunuzu düzeltir, hareket kabiliyetinizi artırır ve boyun kaslarınızın güçlenmesini ve eğilebilirliğini sağlar. Haftada 3-5 kez günde 15 dakika olmak koşuluyla egzersizlerin yapılması, rahatsızlığınızı ve ağrılarınızı giderir ve gelişebilecek boyun problemlerinizi önler. Boynunuza nazik davranın, böylece o da size karşı nazik olacaktır.

Egzersiz Önerileri:

Ağrı ve rahatsızlığa neden olan veya var olan ağrıyı artıran egzersizi kesin. Sessiz sakin ortamlarda egzersiz yapın.

Rahat giysiler giyin. Ayakkabılarınızı çıkarın.

Egzersiz yaparken vücudunuzu dinleyin nerede daha fazla sıkılık olduğunu hissedin ve ona odaklanın.

  • Kendinizi gevşetin. Gergin olmayın.
  • Derin  ve yavaş soluk alıp verin nefesinizi tutmayın. 
  • Yavaş ve burgu germe hareketleri yapın.
  • Öğrendiklerinizi diğer egzersizlerinize ekleyin.

Sağlıklı Bir Boyun İçin Yararlı İpuçları

Boynunuz ağrıdığında aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Bu ağrı bir uyarı olduğundan, buna yol açan aktivitelerinizden kaçının.

Günlük Rutin 

Tıraş olurken başınızı arkaya eğmeyin. 

Başınızı duşta yıkayın.

Bir şişe veya kutudan içmeniz gerekiyorsa pipet kullanın.

Çalışırken

  • En az yarım saatte bir ara verip egzersiz yapın.
  • Göz hizasında çalışın.
  • Uzanırken merdiven kullanın.
  • Okurken ve yazarken dik oturun.
  • Ağır şeyler kaldırırken dikkatli olun.

Araba Kullanırken

Uzun süre araba kullanmayın veya ata binmeyin. Sık sık ara verin. Koltuğunuzu ve başınızın arkasındaki yastığı sırtınızı ve başınızı destekleyecek şekilde düzenleyin.

Boş Vakit Aktiviteleri

Bahçe ile uğraşmak, okuma, iş işlemek gibi aktivitelerinize ara verin. Bir yerde seyirci olarak bulunuyorsanız, öne oturmayın böylece başınızı arkaya eğmeniz gerekmez.

Uyuma

Sert yastıklar kullanın. Yüzüstü uyumayın. Bu pozisyon başınızı yukarı doğru zorlar. Yan yatmak veya dizlerinizi büküp altına bir yastık koyarak sırtüstü yatmak en iyisidir.